“Bilomba corneliensis”

“Al llarg de les setmanes següents em vaig dedicar a estudiar amb afany les bilombes i tots els usos que els indígenes els donaven. Aquell poble vivia gràcies als bilombers i els seus fruits. Totes les cabanes del poblat s’arreceraven als troncs d’aquells grans arbres, algunes entre les enormes arrels, d’altres enfilades a les branques més baixes i fortes. Escales i rampes pujaven i baixaven, comunicant els diferents nivells on habitaven els bilombos, en una mostra prodigiosa d’arquitectura adaptada al medi que la selva els oferia.”

008

   

    Aquest senyor tan emperrucat es deia Carl von Linné. Era suec i va ser el principal responsable de la classificació encara vigent dels éssers vius coneguts. A més de ser un geni, era molt treballador i un bon dibuixant.

LINNEAN 010Es veu que al senyor Linné també li agradava fer-se el graciós; a la balena blava (que pesa unes 170 tones) la va batejar Balaenoptera musculus , que vol dir “balena ratolí”.

    Durant tres o quatre segles molts europeus il·lustrats com ell van viatjar per tot el món classificant i donant nom a tota cuca que trobaven. Cada nova espècie que ensopegaven els devia fer una il·lusió boja!

És clar que, la majoria d’aquests animals i plantes ja eren ben coneguts per la gent que vivia en aquelles terres… però això ja és una altra història…

El personatge d’en Bernat Tustat està inspirat en aquells homes.

   

    “Era una sort increïble per a un naturalista com jo haver arribat a aquell país i haver-hi descobert, no ja una nova espècie vegetal, sinó també una d’animal. Perquè era evident que els micos-porcs no pertanyien a cap espècie coneguda pels europeus fins aquell moment. Jo havia fet diversos apunts i aquarel·les, tant de les bilombes com dels porcs bilombers, i vaig decidir que era el moment de donar nom científic a aquelles noves espècies. Així que, amb la meva ploma, vaig escriure acuradament al peu dels dibuixos:

                                                       Bilomber (Bilomba corneliensis)

                                                    Porc bilomber (Porcus bernatustati)

El nom de la meva adorada Cornèlia i el meu mateix passarien així a la posteritat i, pels segles dels segles, els naturalistes de tot el món els tindrien presents. Era possible un homenatge més gran a la meva estimada? No em vaig poder reprimir una llagrimeta en aquell moment tan emotiu…”

4326230010_83e04d09c1_o

 

Autor: bilomba

Vaig néixer a Barcelona el 1965. No vaig ser un bon estudiant, massa enfeinat com estava dibuixant pels racons i amb el cap ben lluny de les aules. L’any 1989 començo a publicar còmics, i més tard il·lustracions infantils. He il·lustrat des de llavors més de cinquanta contes, còmics, llibres de text i novel·les. L’any 1995 vaig traslladar-me a viure a Torroella de Montgrí. El 2009 vaig crear el còmic satíric “Hotel Porquí”. Anys més tard començo a publicar també textos per a nens i joves. 'Bilomba a la vista!' i 'Columna de fum' són les meves primeres novel·les, publicades per Animallibres, a les que han seguit "Rebaves!" (Jollibre) i "Viatge al País de Piok" (Animallibres) i els llibres de la Carlota Pastanaga que publica La Galera.

MEMORIA DE PEIX

Un lugar donde se pone en valor la accesibilidad a la lectura: instagram —> @memodepeix @suspeix

%d bloggers like this: