Amb dibuixets

A mi, com a lector, em van parir els còmics. O potser n’hauria de dir els tebeos, tot i que tant se val. Nen de pis barceloní com era, als anys setanta podia trobar un quiosc a cada cantonada, tots ells amb les parets cobertes d’exemplars de Mortadelo, Gaceta Junior, Pumby i moltes altres revistes infantils i juvenils avui desaparegudes.

    Més tard vaig descobrir, a la biblioteca del col·legi, els Cavall Fort i els àlbums de Tintín, i amb ells que el català també es pot escriure. Això sí, em va estranyar força que els personatges es partissin de riure fent “ha,ha,ha!”, i que no deien mai paraules normalíssimes a casa meva, com ara “allavorens” o “bocadillo”.

tintin_tibet
Tintín al Tíbet. Gràcies, Hergé.

    També em vaig convertir en un lector assidu de les Joyas literarias juveniles. Aquest era el nom, una mica pompós, d’una col·lecció de grans obres de la literatura que editava la en aquells dies omnipresent editorial Bruguera. Eren obres especialment indicades per al públic més jove i en la seva versió en còmic, és a dir, amb el que alguns han dit pejorativament “dibuixets”. Bo i admetent que com la versió original no hi ha res, la veritat és que, de no haver-hi existit aquestes adaptacions, probablement ni jo, ni milers de nens d’aquella època no hauríem conegut aquelles obres. Parlo d’autors com Jules Verne, Emilio Salgari, Walter Scott, Mark Twain, Charles Dickens, Herman Melville, Robert L. Stevenson… tots ells enormes.  

    La majoria d’aquestes adaptacions van anar a càrrec del guionista José Antonio Vidal Sales, i els dibuixants Juan García Quirós, Alfonso Cerón, José Maria Casanovas, Félix Carrión, Juan Escandell, entre d’altres, van ser-ne els autors de la part gràfica. Gent poc coneguda, treballadors de la segona divisió de la cultura d’aquest país que es mereixen molt més reconeixement del que han tingut. A ells els dec moltes hores de lectura. Van ser en part culpables de que jo em convertís en lector.

joyas-lit
Quinze pessetes ben invertides!

    Poc després, i sense deixar mai de banda els còmics, (encara ara sóc un tintinòfil absolut), vaig anar a petar als llibres de Els Hollister, Puck, Los Siete secretos… per acabar, fatalment, caient a les urpes d’en Verne, Dickens i companyia, aquest cop ja sencers i sense il·lustracions. 

   Batalletes a part, encara penso que les adaptacions infantils i juvenils de les grans obres tenen un paper en la formació dels nous lectors. Amb “dibuixets” o sense.

L’oci dels nens ha canviat molt des dels anys setanta, com quasi tot. A mi m’ha fet una certa pena que els meus fills dediquessin tantes hores als vídeo jocs, suposo que més o menys la mateixa pena que li devia fer al meu pare que jo llegís tants còmics, o la que potser sentia el meu avi quan el meu pare llegia novel·les d’aventures. El món, per sort, no para de girar.

Autor: bilomba

Vaig néixer a Barcelona el 1965. No vaig ser un bon estudiant, massa enfeinat com estava dibuixant pels racons i amb el cap ben lluny de les aules. L’any 1989 començo a publicar còmics, i més tard il·lustracions infantils. He il·lustrat des de llavors més de cinquanta contes, còmics, llibres de text i novel·les. L’any 1995 vaig traslladar-me a viure a Torroella de Montgrí. El 2009 vaig crear el còmic satíric “Hotel Porquí”. Anys més tard començo a publicar també textos per a nens i joves. 'Bilomba a la vista!' i 'Columna de fum' són les meves primeres novel·les, publicades per Animallibres, a les que han seguit "Rebaves!" (Jollibre) i "Viatge al País de Piok" (Animallibres) i els llibres de la Carlota Pastanaga que publica La Galera.

MEMORIA DE PEIX

Un lugar donde se pone en valor la accesibilidad a la lectura: instagram —> @memodepeix @suspeix

%d bloggers like this: